top of page

"Leven is makkelijker dan je denkt…

Maar moeilijker als je denkt."

BSR therapy-107.jpg
Sjabloon fotokader WIT 300 dpi 2.png

Ervaar jij spierspanning in je lichaam?

Herken je het verlammende gevoel van een vastzittende nek en schouders, van een pijnlijke onderrug of heb je te vaak last van hoofdpijnen? Heb je het idee dat je klachten inmiddels ‘gewoon’ geworden zijn of bij je leeftijd horen? Hebben je klachten een ‘onbekende oorzaak’ of heb je pijn naar aanleiding van een ongeluk, een val, een behandeling of een blessure? Body Stress Release zou uitkomst kunnen bieden.

Oorzaak en gevolg

Wat is body stress eigenlijk?
Body stress heeft vaak een vervelende associatie: te druk, te haastig, te veel zorgen. Maar stress is ook een natuurlijke kracht, noodzakelijk om te overleven. Stress houdt ons actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang. Stress is dus positief, maar alleen zolang het ons vooruit helpt. Stress wordt een negatieve factor als het ons tegenwerkt, als er sprake is van ‘stress overload’. Bij zo’n overbelasting wordt onze lichamelijke grens overschreden.

Op zo’n moment zal je lichaam zich verzetten en wordt de stress door het autonome zenuwstelsel als spanning in je spieren opgeslagen. Daar heb je zelf geen enkele invloed op. Jouw lichaam doet dat automatisch en waarschuwt bijvoorbeeld met pijn om je te beschermen en je af te remmen.

Door het afgeven van verschillende signalen (irritatie, pijn of vermoeidheid) probeert je lichaam je te vertellen dat die overbelasting moet stoppen. Een Body Stress Release-practitioner is opgeleid om signalen te herkennen, om de spanning op te sporen en te verlichten of op te heffen.
 

​Body Stress Release helpt of verlicht o.a. bij:
• pijnlijke, stijve rug, schouders en nek
• hernia, spit, ischias
• whiplash klachten
• schouderproblemen zoals een frozen shoulder
• pijnlijke, tintelende of 'gevoelloze' armen en handen

  (ook RSI, tenniselleboog of golfarm)
• pijn in heupen, billen of benen
• krampen, onrustige benen, pijnlijke knieën en enkels
• duizeligheid, oorsuizen en misselijkheid
• hoofdpijn en migraine
• vermoeidheid, slaapproblemen
• maagzuur, constipatie of diarree
• blaasproblemen zoals blaasontsteking
• zwangerschapsklachten
• menstruatieklachten en overgangsklachten
• allergische reacties


BSR is ook zeer geschikt voor kinderen en baby's:

• huilbaby’s, bedplassen, ‘groeipijnen’ en concentratie-problemen

BSR detail high res-34.jpg

Lichaamsspanning en de gevolgen
Body stress heeft gevolgen voor de communicatie tussen de zenuwen in je lichaam en hersenen. Bij overbelasting reageert het lichaam door zich aan te spannen. Die spanning kan zich overal opslaan, met name in spieren. Het spierweefsel wordt samengedrukt, waardoor de zenuwen in dat gebied geïrriteerd of onderdrukt worden. Dat verstoort de zenuwprikkel, of beter, de communicatiestroom in je lichaam.

Vastgezette spierspanning blokkeert dus eenvoudig gezegd de communicatie in je lichaam waardoor herstel of genezing uitblijft. Er komen immers geen signalen meer door dat er iets aan de hand is. Alleen wanneer de zenuwen goed kunnen communiceren met de hersenen is een optimaal zelf-herstellend vermogen van uw lichaam mogelijk. En precies daar zorgt Body Stress Release voor.   

Het zenuwstelsel heeft vele functies, denk aan voelen, het aansturen van de spieren, de organen, de zintuigen, de spijsvertering, de warmtehuishouding en het slaap- en waakritme en dergelijke. Wanneer dit stelsel niet meer optimaal functioneert, kan dat daarom klachten geven op vele gebieden.

In tegenstelling tot het dierenrijk zijn mensen te vaak geneigd om klachten te negeren en maar door te gaan. Een geblesseerd dier pakt z’n rust en doet het hoognodige tot het hersteld is. Wij mensen daarentegen, kennen schaamte, doorzettingsvermogen of voelen een verplichting en stoppen pas als het te laat is. Het lichaam heeft dan al een teveel aan spanning opgeslagen, het zenuwstelsel is al beïnvloed en zo ontstaat een neergaande spiraal die soms heel lang kan aanhouden.  

Lees meer over vragen en antwoorden >>

Oorzaak en gevolg
Specifieke gevallen

Body Stress Release in specifieke gevallen

In acute situaties
In acute situaties, bijvoorbeeld bij een val, een (auto-) ongeluk of een andere heftige gebeurtenis. Als na onderzoek blijkt dat er niets gebroken of anderszins beschadigd is, kan een snelle release helpen om het lichaam vrij te maken van de spierspanning die door het ongeluk is ontstaan.

Na een operatie
Een operatie levert veel stress op: chemisch, door anesthesie en medicijnen, emotioneel en mechanisch door het optillen en draaien van het lichaam en het lange liggen. De BSR-practitioner werkt uiteraard niet op het gebied dat geopereerd is, maar BSR-sessie kan helpen het herstel van het lichaam te bevorderen.

Tijdens de zwangerschap en erna
Naarmate de zwangerschap vordert, komt er op de onderrug meer spanning te staan. Soms trekt die spanning ook door naar boven, naar de schouders en nek. BSR kan helpen deze ongemakken te verlichten en bereidt het lichaam bovendien voor op de bevalling.

Voor sporters
BSR kan het lichaam helpen bij het herstel en voorkomen van letstel. Daarnaast zorgt het vrijmaken van vastgezette spanning er voor dat de energiestroom en flexibiliteit van het lichaam toenemen, waardoor sportprestaties verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een betere coördinatie en een beter evenwicht.

Lees meer over oorzaken en gevolgen >>

BSR therapy-23 2.jpg
bottom of page