Body stress, oorzaak en gevolg 

Wat is body stress eigenlijk?
Body stress heeft vaak een vervelende associatie: te druk, te haastig, te veel zorgen. Maar stress is ook een natuurlijke kracht, noodzakelijk om te overleven. Stress houdt ons actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang. Stress is dus positief, maar alleen zolang het ons vooruit helpt. Stress wordt een negatieve factor als het ons tegenwerkt, als er sprake is van ‘stress overload’. Bij zo’n overbelasting wordt onze lichamelijke grens overschreden.

Op zo’n moment zal je lichaam zich verzetten en wordt de stress door het autonome zenuwstelsel als spanning in je spieren opgeslagen. Daar heb je zelf geen enkele invloed op. Jouw lichaam doet dat automatisch en waarschuwt bijvoorbeeld met pijn om je te beschermen en je af te remmen.

Door het afgeven van verschillende signalen (irritatie, pijn of vermoeidheid) probeert je lichaam je te vertellen dat die overbelasting moet stoppen. Een Body Stress Release-practitioner is opgeleid om signalen te herkennen, om de spanning op te sporen en te verlichten of op te heffen.

Lichaamsspanning en de gevolgen
Body stress heeft gevolgen voor de communicatie tussen de zenuwen in je lichaam en hersenen. Bij overbelasting reageert het lichaam door zich aan te spannen. Die spanning kan zich overal opslaan, in ieder weefsel: in spieren, in het bindweefsel, in pezen, etc. Het weefsel wordt samengedrukt, waardoor de zenuwen in dat gebied geïrriteerd of onderdrukt worden. Dat verstoort de zenuwprikkel, of beter, de communicatiestroom in je lichaam.

Vastgezette spierspanning blokkeert dus eenvoudig gezegd de communicatie waardoor herstel of genezing uitblijft. Er komen immers geen signalen meer door dat er iets aan de hand is. Alleen wanneer de zenuwen goed kunnen communiceren met de hersenen is een optimaal zelf-herstellend vermogen van uw lichaam mogelijk. En precies daar zorgt Body Stress Release voor.   

Het zenuwstelsel heeft vele functies, denk aan voelen, het aansturen van de spieren, de organen, de zintuigen, het spijsverteringskanaal, indirect de hormonen en de warmtehuishouding, het slaap- en waakritme en dergelijke. Wanneer dit stelsel niet meer optimaal functioneert, kan dat daarom klachten geven op vele gebieden.

In tegenstelling tot het dierenrijk zijn mensen te vaak geneigd om klachten te negeren en maar door te gaan. Een geblesseerd dier pakt z’n rust en doet het hoognodige tot het hersteld is. Wij mensen daarentegen, kennen schaamte, doorzettingsvermogen of voelen een verplichting en stoppen pas als het te laat is. Het lichaam heeft dan al een teveel aan spanning opgeslagen, het zenuwstelsel is al beïnvloed en zo ontstaat een neergaande spiraal, die lang, en soms wel jarenlang, kan duren.  

Lees meer over vragen en antwoorden >>

Body Stress Release Praktijk 'Rondevlei'  

Beringstraat 53

3814 XW Amersfoort

mgordijn@gmail.com

0625 055886

Behandeling- of prestatiecodes van een behandeling:

24608 behandeling body stress release

24005 behandeling overige natuurgeneeskunde